عوارض کوتاه مدت:
هایپوگلایسمی یا افت قند خون: همانطور که قند خون بالا خطرناک است قند خون پایین هم خطرناک و مهم می باشد با توجه به اینکه مغز برای فعالیت به قند نیاز دارد افت قند در عملکرد مغز اختلال و باعث کاهش سطح هوشیاری و حتی کما می شود. افت قند خون معمولا به دلیل مصرف بیش از حد دارو یا انسولین، فعالیت بیش از حد عادی، حذف یک وعده یا میان وعده غذایی رخ میدهد.
افت قند با علائم زیر بروز پیدا می کند:
کتواسیدوز دیابتی:
هنگامی که به دلیل کمبود انسولین سلول ها نتوانند از گلوکز برای تامین انرژی استفاده کنند شروع به سوزاندن چربی می کنند که منجر به تولید کتون در بدن میشود کتون خون را اسیدی کرده و می تواند ایجاد مسمومیت کند این مسمومیت را کتو اسیدوز دیابتی می نامند .
علایم کتواسیدوز دیابتی: تشنگی و خشکی دهان، تکرر ادرار، مقادیر بالایی کتون در ادرار قند خون بالا تهوع استفراغ و درد شکم اختلال در تنفس استشمام بوی میوه گندیده در تنفس ، کاهش سطح هوشیاری. که تا ۳۰ روز دیابتی معمولاً به دلیل تزریق ناکافی انسولین رخ می دهد.
عوارض طولانی مدت دیابت:
معمولاً به دلیل آسیب عروق ایجاد می شود که می تواند عروق کلیه چشم قلب و عروق محیطی را درگیر کند. همچنین با درگیری اعصاب حسی و حرکتی اندام ها مخصوصا پاها میتواند عوارضی همچون پای دیابتی را ایجاد کند.
تحت کنترل نبودن قند خون اثر تخریب کننده روی شبکیه چشم داشته و میتواند سبب بروز تاری دید و نابینایی شود.
آسیب کلیوی به دلیل عدم کنترل قند خون ایجاد ایجاد می شود و توانایی کلیه در فیلتر کردن مواد دفعی و ضایعات خون تحت تاثیر قرار میگیرد اگر در ادرار میکروآلبومینوری یا پروتئین بالا تشخیص داده شود می تواند نشانه عدم کارکرد مناسب کلیه باشد که نفروپاتی دیابتی نامیده می شود و دیالیز را به دنبال خواهد داشت.
عدم کنترل قند خون باعث جریان ضعیف خون و آسیب عصبی میشود در نتیجه بی حسی و گزگز در اندام ها ایجاد که این بی حسی میتواند زمینه ساز زخم در پا باشد و در صورت عدم مراقبت صحیح از پاها باعث از کار افتادگی و قطع پاها میشود.
حمله قلبی سکته مغزی و فشار خون از عوارض درگیری قلب و عروق می باشد.