شما باید دیابت خود را مدیریت کنید و با مراقبت روزانه زندگی طولانی و سالمی داشته باشید. دیابت می تواند تقریباً هر قسمت از بدن شما را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین، شما باید سطح گلوکز خون خود را که قند خون نیز نامیده می شود، مدیریت کنید. مدیریت قند خون و همچنین فشار خون و کلسترول می تواند به پیشگیری از مشکلات سلامتی که ممکن است در هنگام ابتلا به دیابت رخ دهد، کمک کند. با کمک شیرین، می توانید یک برنامه خودمراقبتی دیابت برای مدیریت دیابت خود ایجاد کنید. برنامه خودمراقبتی شما ممکن است شامل این مراحل باشد:
قند خون، فشار خون و کلسترول خود را مدیریت کنید. اگر سیگار می کشید، ترک سیگار به شما در مدیریت دیابت کمک می کند.
تست A1C : آزمایش A1C میانگین سطح گلوکز خون شما را در ۳ ماه گذشته نشان می دهد. هدف A1C برای بسیاری از افراد مبتلا به دیابت زیر ۷ درصد است.
فشار خون: هدف فشار خون برای اکثر افراد مبتلا به دیابت زیر ۱۴۰/۹۰ میلی متر جیوه است. میتوانید از پزشک خود بپرسید بهترین فشار خون برای شما چه اعدادی است.
کلسترول: شما دو نوع کلسترول در خون خود دارید:
LDL یا کلسترول “بد” می تواند رگ های خونی شما را جمع کرده و مسدود کند و می تواند باعث حمله قلبی یا سکته شود.
HDL یا کلسترول “خوب” به حذف کلسترول “بد” از رگ های خونی شما کمک می کند. از پزشک خود بپرسید که اعداد کلسترول شما چقدر باید باشد. اگر بیش از ۴۰ سال سن دارید، ممکن است برای سلامت قلب نیاز به مصرف داروی استاتین داشته باشید.
ترک سیگار: سیگار نکشیدن برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مهم است سیگار و دیابت رگ های خونی را تنگ می کنند و تنگ شدن رگ های خونی باعث می شود قلب شما سخت تر کار کند. سیگارهای الکترونیکی نیز گزینه ایمن نیستند. اگر سیگار را ترک کنید خطر حمله قلبی، سکته مغزی، بیماری عصبی، بیماری کلیوی، بیماری چشم دیابتی و قطع عضو را کاهش خواهید داد. وقتی سطح کلسترول و فشار خون شما تنظیم شود گردش خون شما بهبود می یابد و از لحاظ فیزیکی فعالیت راحت تری خواهید داشت. نزدیک نگه داشتن سطح A1C، فشار خون و کلسترول به اهدافتان و ترک سیگار ممکن است به جلوگیری از اثرات مضر طولانی مدت دیابت کمک کند. این مشکلات سلامتی عبارتند از بیماری قلبی، سکته مغزی، بیماری کلیوی، آسیب عصبی و بیماری چشم.
با کمک پزشک خود یک برنامه غذایی برای دیابت تهیه کنید. پیروی از یک برنامه غذایی به شما در مدیریت قند خون، فشار خون و کلسترول کمک می کند. میوه ها و سبزیجات، لوبیاها، غلات کامل، مرغ یا بوقلمون بدون پوست، ماهی، گوشت بدون چربی و شیر و پنیر بدون چربی یا کم چرب را انتخاب کنید. به جای نوشیدنی های شیرین شده با شکر آب بنوشید. غذاهایی را انتخاب کنید که کالری، چربی اشباع شده، چربی ترانس، شکر و نمک کمتری دارند. درباره غذا خوردن، رژیم غذایی و تغذیه در دیابت بیشتر بدانید. فعالیت بدنی را جزئی از برنامه روزانه خود قرار دهید هدفی را برای فعالیت بدنی بیشتر تعیین کنید. سعی کنید در بیشتر روزهای هفته تا ۳۰ دقیقه یا بیشتر فعالیت بدنی داشته باشید. پیاده روی سریع و شنا راه های خوبی برای حرکت بیشتر است. اگر اکنون فعال نیستید، از پزشک خود در مورد انواع و میزان فعالیت بدنی مناسب خودتان سوال کنید.
پیروی از برنامه غذایی و تحرک بیشتر می تواند به شما کمک کند به وزن مناسب خود برسید یا آن را حفظ کنید. اگر اضافه وزن یا چاق هستید، با پزشک خود برای ایجاد یک برنامه کاهش وزن همکاری کنید.
داروهایتان را مصرف کنید، حتی زمانی که احساس خوبی دارید یا به گلوکز خون، فشار خون و کلسترول مناسب خود رسیده اید. این داروها به شما کمک می کنند تا دیابت خود را مدیریت کنید. از پزشک خود بپرسید که آیا برای جلوگیری از حمله قلبی یا سکته نیاز به مصرف آسپرین دارید یا خیر. اگر نمی توانید داروهای خود را بخرید یا اگر دچار عوارض جانبی داروها شدید از داروهای خود دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
درباره انسولین و سایر داروهای دیابت بیشتر بدانید.
سطح گلوکز خون خود را بررسی کنید برای بسیاری از افراد مبتلا به دیابت، بررسی سطح گلوکز خون هر روز یک راه مهم برای مدیریت دیابت آنها است. در صورت مصرف انسولین، نظارت بر سطح گلوکز خون بسیار مهم است. نتایج پایش گلوکز خون می تواند به شما در تصمیم گیری در مورد غذا، فعالیت بدنی و داروهایتان کمک کند.
رایج ترین راه برای بررسی سطح گلوکز خون در خانه، استفاده از دستگاه اندازه گیری قند خون است. نوک انگشت خود را با لانست سوراخ کنید و سپس یک قطره خون را روی نوار تست بمالید. دستگاه به شما نشان می دهد که در حال حاضر چقدر گلوکز در خون شما وجود دارد. از پزشک خود بپرسید که هر چند وقت یکبار باید سطح گلوکز خون خود را چک کنید. شما می توانید با ثبت قندخون در نرمافزار شیرین، نسخه ها و نمودارهای آن را مشاهده و جهت دسترسی آسان آن را در اختیار پزشک خود قرار دهید.
پایش مداوم گلوکز چیست؟ پایش مداوم گلوکز (CGM) روش دیگری برای بررسی سطح گلوکز است. اکثر سیستم های CGM از یک حسگر کوچک استفاده می کنند که شما آن را زیر پوست خود قرار می دهید. این حسگر سطح گلوکز را در مایعات بین سلول های بدن شما هر چند دقیقه اندازه گیری می کند و می تواند تغییرات سطح گلوکز شما را در طول روز و شب نشان دهد. اگر سیستم CGM نشان می دهد که گلوکز شما خیلی بالا یا خیلی پایین است، باید قبل از ایجاد هر گونه تغییر در برنامه غذایی، فعالیت بدنی یا داروهای خود، قند خون خود را با دستگاه قند سنج چک کنید. سیستم CGM مخصوصاً برای افرادی که از انسولین استفاده می کنند و مشکلات قند خون پایین دارند مفید است.
شما باید حداقل دو بار در سال به پزشک خود مراجعه کنید. در هر ویزیت، مطمئن شوید که فشار خون، چک پا، و وزن داشته باشید. و برنامه مراقبت از خود را مرور کنید. با پزشک خود در مورد داروهای خود و اینکه آیا نیاز به تنظیم آنها دارید صحبت کنید. مراقبتهای بهداشتی روتین به شما کمک میکند تا مشکلات سلامتی را زودتر پیدا کرده و درمان کنید، یا ممکن است بتواند به پیشگیری از آنها کمک کند. با پزشک خود در مورد واکسن هایی که باید دریافت کنید صحبت کنید تا از بیمار شدن جلوگیری کنید، مانند واکسن آنفولانزا و ذات الریه. پیشگیری از بیماری بخش مهمی از مراقبت از دیابت شما است. زمانی که بیمار هستید یا عفونت دارید، سطح گلوکز خون شما بیشتر میشود. در مورد مراقبت از دیابت خود در زمان بیماری و در زمان های خاص دیگر، مانند زمانی که در سفر هستید، بیشتر بیاموزید. با دیابت خود به روش های سالم کنار بیایید وقتی با دیابت زندگی می کنید، احساس استرس، غمگینی یا عصبانیت رایج است. استرس می تواند سطح گلوکز خون شما را افزایش دهد، اما می توانید راه هایی برای کاهش استرس خود بیاموزید. سعی کنید نفس عمیق بکشید، باغبانی کنید، پیاده روی کنید، یوگا انجام دهید، مدیتیشن کنید، سرگرمی کنید یا به موسیقی مورد علاقه خود گوش دهید. شرکت در یک برنامه آموزشی دیابت یا گروه حمایتی را در نظر بگیرید که تکنیک های مدیریت استرس را به شما آموزش می دهد. درباره راه های سالم برای مقابله با استرس بیشتر بدانید. افسردگی در میان افرادی که دارای بیماری مزمن یا طولانی مدت هستند، شایع است. افسردگی می تواند مانع تلاش شما برای مدیریت دیابت شود. اگر احساس ناراحتی می کنید کمک بخواهید. یک مشاور سلامت روان، دوست یا یکی از اعضای خانواده که به احساسات شما گوش می دهد، ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید. سعی کنید هر شب ۷ تا ۸ ساعت بخوابید. خواب کافی می تواند به بهبود خلق و خو و سطح انرژی شما کمک کند. شما می توانید اقداماتی را برای بهبود عادات خواب خود انجام دهید. اگر اغلب در طول روز احساس خوابآلودگی میکنید، ممکن است آپنه انسدادی داشته باشید، وضعیتی که در آن تنفس شما چند بار در طول شب برای مدت کوتاهی متوقف میشود. آپنه خواب در افرادی که دیابت دارند شایع است. اگر فکر می کنید مشکل خواب دارید با پزشک خود صحبت کنید. به یاد داشته باشید، مدیریت دیابت آسان نیست، اما ارزش آن را دارد.